Doen wat goed voor je is; geen kwestie van tijd maar van prioriteit!

Sportmassage

6Sportmassage bij Buddha & Butterfly

Door sportmassage wordt de doorbloeding van de spieren gestimuleerd. Afvalstoffen worden sneller uit de spieren afgevoerd, waardoor een sneller herstel mogelijk is. Sportmassage kan ook preventief worden toegepast, als onderhoudsbeurt voor je spieren. Ook door dagelijkse activiteiten kunnen klachten ontstaan en daarom is sportmassage ook voor niet-sporters erg zinvol.

 

Doel van sportmassage

Het toepassen van een complex van handgrepen op een (ontbloot) en ontspannen lichaamsdeel van een gezonde sporter, dat is de definitie van sportmassage. Het doel van een sportmassage is om de lichamelijke conditie van de sporter te verbeteren, eventuele blessures sneller te laten herstellen en/of eventuele gevolgen van een sport weg te nemen, of deze zo min mogelijk te doen voelen.

 

Prikkels in het lichaam

Door middel van een aantal verschillende massagetechnieken op het lichaam uit te voeren, worden er prikkels aan het lichaam gegeven. Deze prikkels brengen op hun beurt in het lichaam weer reacties teweeg die uiteindelijk het evenwicht in het lichaam opnieuw herstellen. Dat is sportmassage bij Buddha & Butterfly!

 

Eenheid bij sportmassage

Waarom is dit zo? Heel eenvoudig: “Het lichaam functioneert namelijk als eenheid waar allerlei krachten, zowel lichamelijk als geestelijk, op inwerken. Als het evenwicht verstoord wordt door bijvoorbeeld overbelasting ontstaan er verschillende reacties. Deze reacties zijn onder andere vermoeidheid, spierpijn, slechte doorbloeding, verhoogde spanning, stijfheid, kramp en vochtvorming. Een sportmasseur kan er dan voor zorgen dat deze reacties verminderen of zelfs in zijn geheel weggaan. Ook kan de sportmasseur ervoor zorgen dat het ontstaan van deze reacties wordt verminderd.”

 

Sportmassage, niet alleen voor topatleten

De naam ’sportmassage’ doet vermoeden dat deze vorm van massage alleen van toepassing is als je een sport beoefent. Niets is minder waar. Een sportmassage wordt weliswaar veel toegepast in de sportwereld, maar is voor bijna iedereen een oplossing. Bijvoorbeeld bij spierspanningshoofdpijn, een stijve rug, stramme kuiten of als verzorging na een pittige training. Een sportmassage kan je helpen voordat je een optimale prestatie moet leveren (preparatief), ter vermindering van het risico op letsels (preventief) en om het herstel te bevorderen (curatief). Het is een vorm van massage die verschillende technieken gebruikt: van sederende technieken om afvalstoffen af te voeren tot aan stimulerende technieken die de doorbloeding stimuleren en de stofwisseling verbeteren.

Kortom, sportmassage is niet alleen maar goed voor topatleten. Sportmassage kan juist ook mensen die niet zo vaak sporten, of lang niet meer hebben gesport en weer willen beginnen, helpen om in vorm te komen of te blijven. Dankzij de positieve invloed van sportmassage, zoals minder blessures en het sneller herstellen van spierpijn, zullen ook juist niet-professionele sporters beter gemotiveerd raken om te blijven sporten.

Ook bij vermoeidheid en overbelasting biedt een sportmassage uitkomst, ook wanneer dit niet door het sporten wordt veroorzaakt. Door bijvoorbeeld veel in dezelfde houding te zitten of werken, kunnen spierklachten ontstaan. Deze klachten zitten meestal in de nek, rug en schouders. Maar ook door stress kunnen klachten ontstaan. En wat dacht je van RSI-klachten…? Door een sportmassage ontspannen de spieren, hetgeen verlichtend werkt en waarmee verdere schade wordt voorkomen. Een sportmassage kan dus zowel stimulerend als ontspannend werken. We geven u graag deze sportmassage bij Buddha & Butterfly!